Tel +48 502 011 666

mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Potrawy regionalne Ziemi Łowickiej. Co warto zjeść?

Przygotowywanie jedzenia to jedna z podstawowych czynności, jakie musimy codziennie wykonywać, aby zapewnić sobie i swoim bliskim zdrowie. Ludzie zajmują się gotowaniem, odkąd istnieją, dlatego w regionalnych kuchniach możemy do dzisiaj odnaleźć ślady lokalnej historii i kultury. Przygotowywanie potraw to część naszego dziedzictwa kulturowego. Próbowanie lokalnych dań jest bardzo ciekawym i wzbogacającym nas doświadczeniem, dlatego zawsze, gdy odwiedzamy jakieś miejsce, warto skosztować regionalnych specjałów.

Czego warto spróbować, będąc w Łowiczu?


W rejonie łowickim kuchnia jest doskonale rozwinięta, a tradycyjne receptury są cenione i pielęgnowane do dzisiaj. W potrawach regionalnych Ziemi Łowickiej możemy odnaleźć smaki i aromaty staropolskiej kuchni. Tereny dzisiejszej Ziemi Łowickiej obejmują ziemie, które należały kiedyś do Księstwa Łowickiego będącego częścią dóbr arcybiskupów gnieźnieńskich. Ziemie te były żyzne, bujnie rosła na nich roślinność, dlatego w dorzeczu rzeki Bzury znajdowało się wiele łąk i pastwisk. Mieszkańcy wypasali na nich bydło, dlatego była to kraina obfitująca w mleko, śmietanę i nabiał. Doskonałej jakości wyroby nabiałowe były i nadal są podstawą tutejszej kuchni. Regionalne potrawy są często skąpane w słodkiej lub kwaśnej śmietanie. Będąc w Łowiczu, warto spróbować chociaż kilku z nich w naszej restauracji.


Charakterystyczne potrawy kuchni łowickiej:


Gołąbki, danie znane w całej Polsce, a pochodzące właśnie z Ziemi Łowickiej. Przygotowuje się je z białej kapusty, cebuli, pomidorów i włoszczyzny, a do środka wkłada się farsz składający się z mięsa, jaj oraz kaszy manny albo ryżu.
Słodkie pierogi z farszem twarogowym dobrze obsmażone, a następnie polewane słodką śmietanką.
Pierogi wypełnione dudkami wieprzowymi, których smak jest niezwykle delikatny.
Barszcz biały przyrządzany na naturalnym zakwasie.
Regionalna kaszanka nazywana czarną kiszką jest przygotowywana z bułki, krwi, mielonych serc wieprzowych i słoniny, a następnie sowicie doprawiana cynamonem.
Grusconka, czyli charakterystyczna zupa przygotowywana ze świeżych albo suszonych gruszek, a następnie zaprawiana śmietaną i mąką, podaje się ją z ziemniakami i skwarkami.
Łowickie powidła śliwkowe, których receptura nie zmieniła się od wielu lat.
Piernik z marchwi – to przepis regionalny, który powstał w czasach, gdy okolicznym gospodyniom brakowało miodu niezbędnego do wypieku tradycyjnych pierników, dlatego postanowiły zastąpić go słodką marchewką. Efekt tego eksperymentu niezmiennie zachwyca od wieków.
Kiełbasa jałowcowa, znana w całym kraju i słynąca ze swojego niepowtarzalnego aromatu, który zawdzięcza wędzeniu w wędzarniach opalanych drewnem bukowym, dębowym i olchowym z dodatkiem ziaren jałowca.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.