Potrawy regionalne Ziemi Łowickiej. Co warto zjeść?
Przygotowywanie jedzenia to jedna z podstawowych czynności, jakie musimy codziennie wykonywać, aby zapewnić sobie i swoim bliskim zdrowie. Ludzie zajmują się gotowaniem, odkąd istnieją, dlatego w regionalnych kuchniach możemy do dzisiaj odnaleźć ślady lokalnej historii i kultury. Przygotowywanie potraw to część naszego dziedzictwa kulturowego. Próbowanie lokalnych dań jest bardzo ciekawym i wzbogacającym nas doświadczeniem, dlatego zawsze, gdy odwiedzamy jakieś miejsce, warto skosztować regionalnych specjałów.
Czego warto spróbować, będąc w Łowiczu?
W rejonie łowickim kuchnia jest doskonale rozwinięta, a tradycyjne receptury są cenione i pielęgnowane do dzisiaj. W potrawach regionalnych Ziemi Łowickiej możemy odnaleźć smaki i aromaty staropolskiej kuchni. Tereny dzisiejszej Ziemi Łowickiej obejmują ziemie, które należały kiedyś do Księstwa Łowickiego będącego częścią dóbr arcybiskupów gnieźnieńskich. Ziemie te były żyzne, bujnie rosła na nich roślinność, dlatego w dorzeczu rzeki Bzury znajdowało się wiele łąk i pastwisk. Mieszkańcy wypasali na nich bydło, dlatego była to kraina obfitująca w mleko, śmietanę i nabiał. Doskonałej jakości wyroby nabiałowe były i nadal są podstawą tutejszej kuchni. Regionalne potrawy są często skąpane w słodkiej lub kwaśnej śmietanie. Będąc w Łowiczu, warto spróbować chociaż kilku z nich w naszej restauracji.
Charakterystyczne potrawy kuchni łowickiej:
• Gołąbki, danie znane w całej Polsce, a pochodzące właśnie z Ziemi Łowickiej. Przygotowuje się je z białej kapusty, cebuli, pomidorów i włoszczyzny, a do środka wkłada się farsz składający się z mięsa, jaj oraz kaszy manny albo ryżu.
• Słodkie pierogi z farszem twarogowym dobrze obsmażone, a następnie polewane słodką śmietanką.
• Pierogi wypełnione dudkami wieprzowymi, których smak jest niezwykle delikatny.
• Barszcz biały przyrządzany na naturalnym zakwasie.
• Regionalna kaszanka nazywana czarną kiszką jest przygotowywana z bułki, krwi, mielonych serc wieprzowych i słoniny, a następnie sowicie doprawiana cynamonem.
• Grusconka, czyli charakterystyczna zupa przygotowywana ze świeżych albo suszonych gruszek, a następnie zaprawiana śmietaną i mąką, podaje się ją z ziemniakami i skwarkami.
• Łowickie powidła śliwkowe, których receptura nie zmieniła się od wielu lat.
• Piernik z marchwi – to przepis regionalny, który powstał w czasach, gdy okolicznym gospodyniom brakowało miodu niezbędnego do wypieku tradycyjnych pierników, dlatego postanowiły zastąpić go słodką marchewką. Efekt tego eksperymentu niezmiennie zachwyca od wieków.
• Kiełbasa jałowcowa, znana w całym kraju i słynąca ze swojego niepowtarzalnego aromatu, który zawdzięcza wędzeniu w wędzarniach opalanych drewnem bukowym, dębowym i olchowym z dodatkiem ziaren jałowca.